Platsprovningar

Platsprovning av Centralbadets trädgård

Grönhetsrådets platsprovningar är en återkommande aktivitet. Platsprovningarna går ut på att vi testar olika gröna ytor i staden, hur de fungerar för till exempel en picknick, vi studerar växtval, underhåll, design med mera. Här på Centralbadet fann vi en utsökt formgivning men ett underhåll som hade stor förbättringspotential. Trädgårdshistoriskt är trädgården mycket intressant. Den anlades 1904 av arkitekten Wilhelm Klemming, som också ritade själva byggnaden Centralbadet. Han bodde med sin familj i Hårlemalmska malmgården som också vätter mot trädgården och hans bror hade fotoateljé i huset intill. Dottern skulpterade tritonen mitt i dammen. Växterna i den vackra trädgården var noga utvalda av Wilhelm Klemming, sommartid var Centralbadets fasad fylld med hängande blomsterkrasse och på taket fanns växter och plats för solbad. Grönhetsrådet är mycket förtjust i platsen och önskar att den finge tillbaka sin forna glans.

https://youtu.be/gnANeumitUo

Picknickprovning i namnlös fickpark

En av Grönhetsrådets platsprovningar, en fickpark utan namn vid Långholmsgatan på Södermalm i Stockholm, nära Västerbrons brofäste. Parken anlades i början av 1940-talet och är en funkispark i tidens anda. Här Men har den egentligen någonsin använts? Och är det ens trevligt att vistas här? Mitt i parken finns dock en söt fontän som vi gillar, trots att den inte verkar fungera. Hur fungerar parken i dag? Ja, det testar vi genom en picknickprovning.

https://youtu.be/0Ea_eYnrlJY

Platsprovning i Järnvägsparken

Grönhetsrådets platsprovningar är ett pågående projekt där vi testar olika platser i staden ur olika perspektiv, som trivsel, skönhet, biologisk mångfald, skötsel och funktionalitet. Picknickprovningen i Järnsvägsparken, ett stenkast från Stadshuset, är vår första platsprovning. 

https://youtu.be/JPmV5Cf_KFg

För grönare städer.

Användbara länkar

Contact

© 2023 Grönhetsrådet